Liderët më të mirë kanë një energji pozitive ngjitëse

Liderët më të mirë kanë një energji pozitive ngjitëse 1200 675 Hoja

Liderët më të mirë kanë një energji pozitive ngjitëse

Pandemia ka bërë një dëm të madh në mirëqenien dhe energjinë e shumë njerëzve. Liderët me energji pozitive janë më të rëndësishme se kurrë. Energjia pozitive relacionale – energjia e shkëmbyer midis njerëzve që ndihmon në ngritjen, entuziazmin dhe rinovimin e tyre – megjithatë, nuk është demonstrim sipërfaqësor i pozitivitetit të rremë, si përpjekja për të menduar mendime të lumtura ose mbyllja e një syri ndaj streseve dhe presioneve reale që mbingarkojnë punonjësit dhe çfarë ata janë duke përjetuar. Përkundrazi, është demonstrim aktiv i vlerave. Studime të shumta tregojnë se energjizuesit pozitivë prodhojnë nivele të konsiderueshme më të larta angazhimi, qarkullim më të ulët dhe ndjenja të përmirësuara të mirëqenies midis punonjësve. Në organizata, ndodhin kthime superiore të aksionerëve dhe në disa studime, rezultatet tejkaluan mesataret e industrisë në rentabilitet dhe produktivitet me një faktor prej katër ose më shumë. Ja çfarë duhet të dinë liderët për energjinë pozitive relacionale, për të cilën autorët kanë gjetur se është parashikuesi më i pashfrytëzuar por i fuqishëm i suksesit të udhëheqjes dhe organizimit.
Studiuesit dhe udhëheqësit kanë kërkuar sekretin e udhëheqjes së suksesshme për shekuj. Dhjetra libra të rinj çdo vit premtojnë të japin përgjigjen. Ne vendosëm ta shqyrtonim këtë pyetje në mënyrë empirike dhe kur e bëmë, zbuluam se parashikuesi më i madh i suksesit për liderët nuk është karizma, ndikimi apo fuqia e tyre. Nuk është personaliteti, atraktiviteti apo gjeni inovativ. E vetmja gjë që i zëvendëson të gjithë këta faktorë është energjia pozitive relacionale: energjia e shkëmbyer mes njerëzve që ndihmon në ngritjen, entuziazmin dhe rinovimin e tyre.
Ja çfarë duhet të dinë liderët për energjinë pozitive relacionale, të cilën ne kemi gjetur se është parashikuesi më i pashfrytëzuar, por edhe më i fuqishëm i suksesit të udhëheqjes dhe organizimit.

Rëndësia e Energjisë Relacionale Pozitive

Në punën tonë, duke përfshirë intervistat me mijëra drejtues dhe punonjës, një libër të ardhshëm dhe dy dekada kërkime mbi udhëheqjen pozitive, ne i kemi parë njerëzit në lidhje me rrjetet e tyre të marrëdhënieve: komunitetet, organizatat dhe familjet. Ne kemi vërejtur se disa marrëdhënie brenda atyre rrjeteve janë jashtëzakonisht lartësuese dhe të mira për jetën. Rezultati është një performancë e jashtëzakonshme. Në veçanti, zakonisht është një person në qendër të këtyre rrjeteve, i cili është përgjegjës për pjesën më të madhe të lëvizjes përpara – për të mos përmendur mirëqenien – jashtë të gjithë pjesës tjetër. Ne i quajmë energjizues pozitivë.
Sekreti më i madh i energjizuesve është se, duke ngritur lart të tjerët përmes udhëheqjes autentike, të bazuar në vlera, ata përfundojnë duke ngritur lart veten dhe organizatat e tyre. Energjizuesit pozitivë demonstrojnë dhe kultivojnë veprime të virtytshme, duke përfshirë faljen, dhembshurinë, përulësinë, mirësinë, besimin, integritetin, ndershmërinë, bujarinë, mirënjohjen dhe njohjen në organizatë. Si rezultat, të gjithë lulëzojnë.
Pandemia ka marrë një dëm të rëndësishëm në mirëqenien dhe energjinë e shumë njerëzve. Liderët me energji pozitive janë më të rëndësishme se kurrë. Megjithatë, energjia pozitive nuk është demonstrim sipërfaqësor i pozitivitetit të rremë, si përpjekja për të menduar mendime të lumtura ose mbyllja e syve ndaj streseve dhe presioneve reale që po përjetojnë punonjësit e mbingarkuar. Përkundrazi, është demonstrim aktiv i vlerave.
Ju keni takuar njerëz të tillë. Ata janë si dielli. Këta njerëz bëjnë atë të shkëlqejnë dhomat në të cilat hyjnë.
 Të gjithë bëhen energjikë, entuziazmuar, frymëzuar dhe të lidhur. Këta njerëz inkandeshentë janë energjikë pozitivë. Njerëzit e tjerë të këtyre rrjeteve po shterojnë: ata që i lënë të tjerët të ndihen të de-energizuar, të demoralizuar, të vogël dhe të pafrymëzuar. Ju i njihni ata – ata ju kursejnë energjinë çdo herë. Ne u kemi vënë emrin de-energjizues.
Në analizën tonë të këtyre individëve energjikë dhe çenergjizues në mjedisin e punës, ne ishim veçanërisht të interesuar të studionim efektet energjike të liderëve, sepse liderët janë faktori i vetëm më i rëndësishëm në llogaritjen e performancës së një organizate. Këto studime na dhanë një pasqyrë të jashtëzakonshme në sekretet e çdo udhëheqësi të suksesshëm.
Studime të shumta të drejtuara nga grupi ynë dhe kolegët tanë tregojnë se energjizuesit pozitivë prodhojnë nivele të konsiderueshme më të larta angazhimi, qarkullim më të ulët dhe ndjenja të përmirësuara të mirëqenies midis punonjësve. Kjo është pjesërisht sepse në nivelin qelizor të aktivitetit të trurit, trashësia kortikale rritet përmes ekspozimit ndaj energjisë relacionale, hormonet si oksitocina dhe dopamina rriten, dhe në nivel qelizor në trup, inflamacioni reduktohet dhe imuniteti ndaj sëmundjeve rritet. Në organizata, ndodhin kthime superiore të aksionerëve dhe në disa nga studimet tona, rezultatet tejkaluan mesataret e industrisë në rentabilitet dhe produktivitet me një faktor prej katër ose më shumë.
Ja çfarë e dallon energjinë pozitive relacionale. Energjia fizike zvogëlohet me përdorimin. Vrapimi i një maratonë na lodh. Ne kemi nevojë për kohë rikuperimi. E njëjta gjë është e vërtetë me përdorimin e energjisë mendore dhe emocionale. Jemi të lodhur dhe duhet të shërohemi. E vetmja lloj energjie që nuk zvogëlohet, por në fakt rritet me përdorim është energjia pozitive relacionale. Ne rrallë lodhemi, për shembull, duke qenë rreth njerëzve me të cilët kemi marrëdhënie dashurie, besimi dhe mbështetëse. Energjia pozitive relacionale është vetë-përmirësuese. Aftësia e udhëheqësve për të gjeneruar energji relacionale është në fakt aq e fuqishme sa u jep energjive një avantazh të jashtëzakonshëm. Ata mund të kthejnë kompanitë që dështojnë, të zgjidhin situata në dukje të dënuara dhe të rigjallërojnë punonjësit e paangazhuar dhe të djegur.

Vlerësimi i Energjisë Relacionale

Ja se si i identifikuam energjizuesit: Ne i pyetëm anëtarët e qindra organizatave – nga mom-and-pop-startups deri te korporatat shumëkombëshe – këtë pyetje: “Kur ndërveproj me këtë person [personin X] në organizatën time, çfarë ndodh me energjinë time?” Me fjalë të tjera, secilit person iu kërkua të vlerësonte veten në një shkallë nga shumë energjik pozitiv në shumë pa energji kur ata ndërvepruan me një person tjetër në ndërmarrjen e tyre. Çdo anëtar i një ekipi të moshuar, për shembull, vlerësoi ndërveprimin e tij me çdo anëtar tjetër të ekipit të të moshuarve.
Ne u habitëm nga rezultatet e këtij hulumtimi. Kur liderët shfaqin energji pozitive relacionale, ajo e katapulton performancën në një nivel të ri. Më konkretisht, energjizuesit pozitivë:
 • Janë vetë performues shumë më të lartë se të tjerët
 • Ndikoni pozitivisht në performancën e të tjerëve, në mënyrë që njerëzit e tjerë të priren të lulëzojnë në praninë e tyre
 • Ekzistojnë në numër më të madh në organizatat me performancë të lartë sesa në organizatat me performancë mesatare
Kur udhëheqësi është një energjizues pozitiv, organizata ka më shumë:
 • Inovacion (atributi numër një që CEO-t kërkojnë nëpër industri dhe vende)
 • Punë ekipore
 • Performancë financiare, duke përfshirë produktivitetin dhe cilësinë
 • Kohezion në vendin e punës
Dhe kur një udhëheqës është një energjizues pozitiv, punonjësit kanë më shumë:
 • Kënaqësi në punë
 • Mirëqenie
 • Angazhim
 • Performancë të mirë
 • Marrëdhëniet me familjen

Çfarë i bën udhëheqësit energjik pozitivë kaq të suksesshëm?

Ekziston një term botanik për këto rezultate: efekti heliotropik. Ky është fenomeni ku bimët kthehen natyrshëm drejt dhe rriten në prani të dritës. Në natyrë, drita është forca jetëdhënëse; fotosinteza ndodh vetëm në prani të saj. Qeniet njerëzore kanë të njëjtën tërheqje të natyrshme drejt energjisë jetëdhënëse dhe jetë-mbështetëse. Kjo formë energjie është ajo që ju merrni – dhe jepni – në marrëdhëniet me të tjerët. Dekada kërkimore tregojnë se kjo energji pozitive relacionale na ushqen dhe na bën të gjallërohemi. Për shembull, hulumtimi i profesores së UC Irvine Sarah Pressman tregon se nevoja për lidhje pozitive sociale është aq e madhe saqë mungesa e saj është më e keqe për shëndetin tuaj sesa pirja e duhanit, obeziteti ose presioni i lartë i gjakut dhe redukton jetëgjatësinë. Në të kundërt, lidhja pozitive sociale jo vetëm që mund të zgjasë jetën tonë, por edhe të forcojë sistemin tonë imunitar dhe të ulë shkallën e ankthit dhe depresionit.
Në organizata, këto efekte zmadhohen përmes liderit. Kjo do të thotë, energjia relacionale e drejtuesve ka një efekt të madh te punonjësit, më shumë se pothuajse çdo marrëdhënie tjetër në punë.
Konsideroni, për shembull, Ashley Bernardi, themeluese dhe CEO e firmës së marrëdhënieve me median Nardi Media. Ajo pa të ardhurat e saj të biznesit të dyfishohen në harkun kohor të dy viteve, nga gjashtë në shtatë shifra – pavarësisht trazirave ekonomike të pandemisë. Bernardi kishte bërë një ndryshim në atë se kush ishte kur drejtonte, dhe kjo është diçka që çdokush mund ta mësojë.
Një krizë shëndetësore në vitin 2016 e bëri atë të ndryshojë drejtimin se si po drejtonte kompaninë dhe ekipin e saj. Pasi përjetoi një formë dobësuese të sëmundjes Lyme së bashku me depresionin pas lindjes që e la të shtrirë në shtrat pas lindjes së fëmijës së saj të tretë, Bernardi pati një moment të së vërtetës. Sëmundja e saj çoi në dhembshuri dhe mirëkuptim më të madh për të tjerët. Ajo e kuptoi se të gjithë shfaqen për të punuar me sfidat me të cilat po përballen në jetën e tyre personale. Ndërsa u shërua fizikisht dhe u bë një udhëheqëse më e dhembshur, biznesi i saj filloi të lulëzonte. Ajo i kushtoi kohë krijimit të vlerave thelbësore të kompanisë së saj – të cilat përfshijnë familjen dhe mirësinë – dhe u sigurua që ta jepte atë shembull për ekipin dhe klientelën e saj në rritje. Dhe për herë të parë në jetën e saj, Bernardi filloi të kujdesej shumë për mirëqenien e saj fizike dhe shëndetin emocional: Ajo praktikonte rregullisht meditimin, frymëmarrjen dhe jogën; mori vrapimin; ka prioritet gjumë të mirë; dhe, po, mori edhe pushime pune dhe dremitje. Ajo u regjistrua në kursin e Yale Coursera mbi shkencën e mirëqenies.
Siç mund ta merrni me mend tani, Bernardi është një udhëheqës pozitivisht energjik. Ndërsa ajo tregon historinë: “Kur mësova të vendosa veten në radhë të parë, pashë transformimin të ndodhte në jetën time në mënyrat më të fuqishme: tërhoqa anëtarët e ekipit me mendje të njëjtë, të cilët ngritën njëri-tjetrin dhe u rreshtuan me vlerat e mia thelbësore, një prej tyre. duke qenë mirësi. Biznesi ynë lulëzoi.”

Si e bëjnë këtë energjizuesit pozitivë?

Ka më shumë për këtë sesa nevoja që punonjësit të ndihen të vlerësuar, të respektuar dhe të angazhuar; ne tashmë e dimë se ato gjëra janë të rëndësishme. Kur ata marrin njohje, mbështetje dhe inkurajim, mungesa është e ulët, produktiviteti dhe përfitimi janë të larta dhe cilësia dhe siguria përmirësohen. Por energjizuesit pozitivë i katalizojnë të gjitha këto dhe më shumë.
Energjia pozitive relacionale më pas bëhet reciproke. Një qasje energjike ndaj të tjerëve vepron si një mekanizëm i vazhdueshëm i rritjes së energjisë, i cili, nga ana tjetër, prodhon një bollëk energjie në të gjithë rrjetin. Energjizuesit riprodhojnë veten e tyre, duke ndërtuar rrjete të energjizuesve pozitivë rreth tyre dhe ky efekt heliotropik zgjerohet për të tërhequr akoma më shumë. Për të parafrazuar udhëheqësen e dëshmuar Dolly Parton: Nëse veprimet tuaja frymëzojnë të tjerët të ëndërrojnë më shumë, të mësojnë më shumë, të bëjnë më shumë dhe të bëhen më shumë, ju jeni një udhëheqës pozitiv dhe energjik. Shumë studime mbi lidershipin pozitiv tregojnë se liderët e fokusuar në kontributin ndaj të tjerëve janë dukshëm më efektivë sesa liderët e fokusuar në arritjet dhe suksesin personal. Organizatat dhe punonjësit e tyre shkëlqejnë.
A mund të lulëzojnë organizatat me liderë që shterrojnë në vend që të gjenerojnë energji? Sigurisht – në afat të shkurtër. Por provat empirike janë të qarta se energjia pozitive është shumë më efektive afatgjatë. Me kalimin e kohës, punonjësit bëhen të neveritshëm ndaj liderëve që ç’energjizojnë dhe shterrojnë jetën dhe ky nuk është një shans që udhëheqësit mund ta marrin gjatë Dorëheqjes së Madhe (as, do të argumentonim, as në kohët e bumit ekonomik). Ajo energji heliotropike do të rinovohet shumë herë dhe do të frymëzojë fokusin, besimin dhe investimin e sinqertë në qëllimet tuaja. Punonjësit tuaj do të kthehen drejt diellit.
Artikulli huazuar nga: https://hbr.org/2022/04/the-best-leaders-have-a-contagious-positive-energy