Si të diskutoni me respekt për çështjet kontestuese në punë

Si të diskutoni me respekt për çështjet kontestuese në punë 1200 675 Hoja

Si të diskutoni me respekt për çështjet kontestuese në punë

Një studim i kohëve të fundit tregon se njerëzit ndihen të pasigurt për të shprehur mendimet e tyre në punë, veçanërisht për tema kontestuese. Por autori argumenton se kjo mund të jetë më shumë një funksion i mënyrës se si ne i perceptojmë bashkëbiseduesit tanë sesa ndërlikimi i vetë temave. Në fund të fundit, kur flasim për çështje që janë emocionalisht dhe politikisht të rrezikshme, ne priremi ta shohim personin tjetër në një dritë më negative. Ne i tregojmë vetes histori që na portretizojnë si viktima të moralshme dhe palën tjetër si të ligë. Për t’u ndjerë më i sigurt dhe më pak i frikësuar për të folur me kolegët tuaj, ka taktika që mund të përdorni, si ruajtja e kuriozitetit, fokusi në fakte dhe jo në gjykime ose opinione, duke vënë në pikëpyetje supozimet tuaja dhe duke pranuar se keni të drejtë për pikëpamjen tuaj, edhe nëse të tjerët nuk pajtohen me të.
Ndoshta nuk është i habitshëm fakti se njerëzit hezitojnë më shumë për të folur në punë tani sesa disa vite më parë. Nuk ishte edhe aq tronditëse për mua kur një studim i bërë nga firma jonë në fund të vitit 2021 me më shumë se 1,400 njerëz e konfirmoi këtë. Në fund të fundit, ne po jetojmë në një nga peizazhet sociale më të paqëndrueshme të kohës sonë. Por, megjithëse ky zbulim nuk ishte befasues – përmasat e frikës ishin. Nëntë nga 10 të anketuar janë ndjerë emocionalisht ose fizikisht të pasigurt për të shprehur mendimin e tyre më shumë se një herë në 18 muajt e fundit. Dhe 39% raportuan se ndiheshin të pasigurt çdo ditë ose çdo javë. Vetëm 7% raportojnë se janë më të sigurt se kurrë në situata sociale.
Temat që njerëzit kishin më shumë frikë t’i trajtonin ishin, edhe një herë, jo tronditëse: ku çështjet politike ose sociale (74%) dhe çështjet lidhur me Covid (70%) renditeshin si më të frikshmet.
Por, fatmirësisht, qëllimi i studimit nuk ishte të vërtetonte atë që dihet. Ishte për të eksploruar një hipotezë që dihet më pak – ne pyesnim veten nëse një pjesë e madhe e ankthit tonë të rritur është krijimi ynë më shumë se një funksion i kushteve aktuale.
Kur flasim për çështje që janë emocionalisht dhe politikisht të rrezikshme, ne priremi ta shohim personin tjetër në një anë më negative. Ne i tregojmë vetes histori që na portretizojnë si viktima të moralshme dhe palën tjetër si të ligë. Ky tregim gjeneron emocione neverie dhe frike, e të cilat i sjellim në bisedë. Këto emocione provokojnë më tej konfliktin dhe çojnë në një spirale në rënie që përforcon gjykimin tonë të bërë nga vetja dhe ushqen ndjenjat tona negative.
Në studimin tonë ne u mbështetëm në një koncept të krijuar prej kohësh në kërkimin psikologjik të quajtur shkalla e bashkëpunëtorit më pak të preferuar “the Least Preferred Coworker scale” për të gjetur subjekte që prireshin t’i gjykonin të tjerët më ashpër. Fred Fiedler, një psikolog i biznesit dhe menaxhimit i cili zhvilloi këtë, zbuloi se ai mund të identifikonte liderët me të cilët ishte e vështirë për t’u marrë vesh duke u kërkuar atyre të përshkruanin dikë me të cilin mendonin se ishte e vështirë për t’u marrë vesh në një seri shkallësh. Ata që prireshin të gjykonin më ashpër prireshin të ishin ata që kujdeseshin më pak për njerëzit dhe më shumë për punën.
Fillimisht u kërkuam subjekteve të përshkruanin nivelin e tyre të frikës në një situatë sociale të kohëve të fundit. Më pas, ne ju thamë atyre të vlerësonin personin me të cilin ata ndesheshin në 11 dimensione të personalitetit. Për shembull, a ishin ata më të sjellshëm apo të pasjellshëm, moralë apo imoralë, racionalë apo irracionalë? Një numër i dimensioneve nuk do të ishin të lidhura me frikën (p.sh. i sinqerti kundrejt të pasinqertit ose inteligjenti kundrejt imbecilit), por u përdorën për të testuar nëse dikush duket se po e gjykon ashpër dikë në të gjithë botën. Më pas, ne krahasuam nivelet e frikës së atyre, historitë e të cilëve ishin më të nuancuara me ata që bënin gjykime negative të të tjerëve. Ne përdorëm regresionin hap pas hapi për të llogaritur se sa nga frika e subjektit mund të llogaritet nga histori më të ashpra në krahasim me rreziqet reale të të folurit.
Rezultati? Ata që prireshin të tregonin histori më ekstreme për kolegët e tyre bashkëbisedues kishin më shumë se tre herë gjasa të ndiheshin të frikësuar dhe 3.5 herë më shumë të ngjarë të kishin mungesë besimi për të shprehur mendimet e tyre.
Sa efekt të madh ka të treguarit e historive në vetëbesimin dhe aftësinë tonë për të folur është mahnitëse, por ka kuptim. Nëse i them vetes se ju jeni një injorant, i keq, kam më shumë gjasa të mendoj se do të jesh mizor ose më keq, nëse nuk pajtohem me ty. (Sigurisht, nuk dua të kundërshtoj idenë se të folurit mbart rreziqe, veçanërisht nëse nuk jeni dakord me shefin tuaj. Ky studim u fokusua kryesisht në të folurit me bashkëmoshatarët.)
Ne kërkuam gjithashtu në të dhënat tona për të parë nëse kishte të anketuar që u përballën me sfida të ngjashme të komunikimi të këtij lloji me bashkëmoshatarët, por që ndiheshin më të sigurt dhe më pak të frikësuar për të folur. Përgjigjet e tyre zbuluan një mori taktikash që secili prej nesh mund t’i përdorë për të zbutur historitë e veta dhe për të hyrë në biseda, madje edhe biseda rreth temave të vështira në mënyrë më efektive.
Bëjeni të sigurt.
Kjo taktikë është përdorur nga 76% e të anketuarve që ndiheshin të sigurt për të folur. Kur emocionet përshkallëzohen, sigurojini të tjerët për respektin tuaj për to dhe vini në dukje vlerat që të dy i ndani.
“Kur më duhej t’u prezantoja punonjësve kërkesat e mandatuara nga shteti për vaksinën kundër Covid-it, e dija se duhej ta bëja duke treguar ende kujdes dhe konsideratë për zgjedhjet dhe bindjet e tyre personale. Hyra me respekt dhe kujdes për stafin tim dhe ndjenjat, zgjedhjet dhe besimet e tyre. Unë e nisa bisedën duke i nderuar ata, u dhashë fakte për atë që do të vinte dhe u ofrova mundësi për të bërë pyetje dhe për të ndarë mendimet dhe mendimet e tyre.”
Bëhuni kurioz.
Përdorur nga 72% e të anketuarve, në vend që të përpiqeni të vendosni “kush ka të drejtë”, synoni të kuptoni botëkuptimin e personit tjetër. Bëni pyetje, kërkoni të kuptoni dhe tregoni interes.
“Në një projekt të fundit, partnerët tanë bashkëpunëtorë kishin një model të mospërgjigjjes në kohën e duhur ndaj komunikimeve tona dhe kur ata u përgjigjën, ata nuk iu përgjigjën të gjitha pyetjeve tona. I pyeta ata drejtpërdrejt nëse kishte ndonjë problem në komunikimin tim ose nëse kishte diçka që më mungonte. Kjo shkaktoi një sërë ngjarjesh që ndryshuan mënyrën se si ne komunikojmë. Unë besoj se pas çdo sjelljeje ka një qëllim pozitiv nënndërgjegjeshëm. Me këtë në mendje, unë punoj shumë për të mos gjykuar njerëzit. Unë e marr informacionin për atë që është. Të vëzhgosh, por jo të gjykosh. Kjo më ka ndihmuar të kaloj rrugën time nëpër situata të vështira.
Filloni me fakte, jo me gjykime apo opinione.
Përdorur nga 68% e të anketuarve, parashtroni me kujdes faktet pas këndvështrimeve. Përdorni përshkrime specifike dhe të vëzhgueshme.
“Ne kemi një site-menaxher që është 100% kundër maskave dhe vaksinave dhe mendon se Covid është një komplot qeveritar. Ai refuzoi të zbatonte politikën e kompanisë për maskat dhe vaksinat në vendndodhjen e tij. Isha i sigurt në diskutimin tim me të, sepse e dija se po transmetoja politikën e kompanisë që duhej ndjekur. I dëgjova në mënyrë aktive shqetësimet e tij dhe tregova ndjeshmëri për bindjet e tij, por isha në gjendje që me vetëbesim e jo arrogance të mbaja linjën e politikës. Unë u përpoqa ta ndihmoja atë të shikonte përtej bindjeve të tij personale, te tabloja më e gjerë e rolit dhe përgjegjësive të tij si menaxher. Ishte një bisedë shumë e tensionuar, por isha rehat me atë që duhej të jepja dhe si ta transmetoja atë.”
Mos u përqendroni në bindjen.
Përdorur nga 48% e të anketuarve, mos lejoni që qëllimi juaj kryesor të jetë ndryshimi i mendimit të personit tjetër. Në vend të kësaj, inkurajoni ndarjen e ideve dhe dëgjoni përpara se të përgjigjeni.
“Kam pasur shumë biseda kohët e fundit për kryeministrin në Kanada. Burri im beson se ai është përgjegjës për shkatërrimin e vendit. Unë mund t’i shpreh pikëpamjet e mia pa i thënë se e ka gabim ose pa e bërë të ndihet se ka nevojë të mbrohet. Unë i bëj pyetje që e nxisin të mendojë për një këndvështrim tjetër pa këmbëngulur se e ka gabim.”
Jini skeptik ndaj këndvështrimit tuaj.
Përdoret nga 42% e të anketuarve. Bisedat funksionojnë më mirë kur hyni me një kombinim të besimit dhe përulësisë. Jini të sigurt se keni një këndvështrim që ia vlen ta shprehni, por mjaft të përulur për të pranuar se nuk keni monopol mbi të vërtetën dhe informacioni i ri mund të ndryshojë këndvështrimin tuaj.
“Unë dhe shoku im patëm një bisedë të tensionuar për të pastrehët. Ne kishim këndvështrime të ndryshme se kush janë të pastrehët (a janë ata dembelë të droguar, apo viktima të fatkeqësisë dhe sëmundjeve mendore, etj.?). Për shkak se ne të dy ishim të hapur ndaj informacioneve të reja, arritëm në një pamje më të nuancuar të gjërave.”
Zotëroni të drejtën tuaj për të pasur mendimin tuaj.
Përdorur nga 11% e të anketuarve, në vend që të mbështeteni te të tjerët për të vërtetuar të drejtën tuaj për mendimin tuaj, merrni përgjegjësinë për të vërtetuar veten.
“Tre kolegë fjalë për fjalë më mbështetën në një cep për të folur për vaksinat. Ata të gjithë mbrojtën me forcë pozicionin e tyre. Zëri i tyre ishte i ashpër dhe i fortë, por jo i ngritur. Nuk u pajtova me zërin e tyre kolektiv dhe u ndjeva i frikësuar në fillim, por më pas kujtova: këta janë shokët e mi të skuadrës, i dua dhe i respektoj, dhe ata më duan dhe më respektojnë. Ne thjesht mbajmë këndvështrime/botëkuptime të ndryshme për një temë aktuale të tensionuar, në të cilën ata janë shumë të përkushtuar. Kështu që unë dëgjova, pastaj u përgjigja me qetësi dhe vendosmëri se në këtë moment, pikëpamja ime është e ndryshme nga e tyre, por do të vazhdoj të marr parasysh situatën. Ata u tërhoqën (verbalisht), dhe unë thjesht ritheksova bindjen time personale dhe gatishmërinë time për të rishqyrtuar pasi të ketë më shumë informacione.”
Nuk ka dyshim se dy vitet e fundit na janë paraqitur tema më përçarëse. Por nëse frika jonë vazhdon të na shtyjë në heshtje, rezultati nuk do të jetë paqe, por ndarje më e madhe. Ky studim sugjeron që ne mund të ushqejmë frikën tonë përmes gjykimeve tona të ekzagjeruara për njëri-tjetrin. Kështu, rruga drejt produktivitetit në vendin e punës dhe harmonisë në botë është të paktën pjesërisht në duart tona, ose në mendjet tona. Shqyrtoni historitë tuaja dhe do të moderoni mënyrën se si i shihni të tjerët. Moderoni mënyrën se si i shihni të tjerët dhe keni më shumë gjasa të gjeni një mënyrë për një dialog produktiv.
Artikulli huazuar nga: https://hbr.org/2022/04/persuading-your-team-to-embrace-change